In 2007 kreeg ik na een fietsongeluk te maken met heftige nekpijn, hoofdpijn, rugpijn en brandende zenuwpijn. Vele bezoeken, diagnoses en behandelingen bij een fysiotherapeut, manueel therapeut, reumatoloog en neuroloog volgden. Geen van allen konden mij van mijn pijn af helpen, hooguit wat verlichten. Na een gouden tip kwam ik terecht op de Statenlaan in Den Haag, waar therapeuten de Orthomanuele Geneeskunde praktiseren.

Wat is orthomanuele therapie

Op de Statenlaan in Den Haag ligt de hele geschiedenis van de Orthomanuele geneeskunde. Dokter Maria Sickesz ontwikkelde in 1965 een methode om foutstanden in de wervelkolom, bekken en andere gewrichten te corrigeren. Maar niet op de manier zoals de bekende manuele therapeut het doet. Een orthomanueel therapeut werkt met zijn duim en vingers en gaat wervel voor wervel af en “duwt” elke wervel  of gewricht individueel in de correcte stand.

Mijn afspraak bij de Sickesz familie

Als ik een paar jaar geleden bij het statige pand aankom vind ik het intrigerend hoe klassiek de inrichting is en dat de werkwijze van de secretaresse en therapeuten ouderwets is. Ik vind het amusant om de secretaresse op een typemachine te zien werken. Er staat bij geen enkele therapeut een computer in de praktijkruimte. Dit is nogal zeldzaam in deze tijd, maar deze therapeuten zijn vooral klantgericht bezig. En waarom iets veranderen als je bedrijf goed loopt? Dat blijkt, want ik ben duidelijk niet de enige die voor pijnklachten komt.

In dit prachtige pand zit een mooi familiebedrijf. Mevrouw Sickesz die al de hoge leeftijd van rond de 85 jaar heeft, wanneer ik voor mijn eerste afspraak kom, is zelf nog steeds werkzaam. Haar zoon Willem Sickesz praktiseert in de kamer naast haar en haar dochter Lotus Sickesz  boven op de 1ste etage. Op de begane grond werkt ook Dokter Holan, de man bij wie ik een afspraak heb staan.

Intake bij Dokter Holan

Ik ontmoet de uiterst vriendelijke Dokter Holan. Bij de intake vertel ik al mijn klachten en hij luistert aandachtig. We praten nog even wat en hij legt uit waar mijn klachten eventueel vandaan kunnen komen. Daarna loop ik naar het chinese kamerscherm en daarachter trek ik al mijn kleding, op mijn ondergoed na, uit. De therapeut moet voor onderzoek en behandeling goed de wervels kunnen zien en kunnen behandelen. Het is dus niet raar dat je bovenste laag kleding uit moet. De handdoek die ik heb meegenomen wordt op de behandeltafel gelegd. Ik neem zittend plaats en met een huidpotlood wordt er bij alle foutstanden in mijn nek, rug en bekken een streep neergezet. Aan de voorkant wordt er naar mijn houding, schouders en mijn ribben gekeken. Ik moet af en toe mijn hoofd voorover buigen zodat mijn wervels duidelijker zichtbaar worden en mijn nek opzij draaien om de soepelheid te controleren.

Ondertussen zitten we druk en gezellig te kletsen. Wat vind ik deze man toch geweldig. Ik ben nogal nieuwsgierig aangelegd, dus ik vuur een aantal vragen op hem af. Hij heeft een leuk accent en ik vraag waar hij vandaan komt, hoe komt hij er toe om dit te gaan doen, kan hij mij al een diagnose geven en ga zo maar door. Hij geeft enthousiast antwoord op al mijn vragen en geeft ook nog even wat tips tussendoor voor een goede gezondheid.

Voor hem is het al snel zo klaar als een klontje. Ik heb een flinke whiplash in mijn nek. Vele wervels, in mijn rug en nek staan totaal niet goed. Ook mijn ribben staan scheef. “Geen probleem! Ik help je overal binnen 5 behandelingen vanaf”.  Zegt hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat klinkt voor mij bijna als onmogelijk, maar wel heel hoopvol!

De behandeling

Vergeleken met een behandeling bij een fysiotherapeut of manueel therapeut, voelt dit wel heel gevoelig. Het is echt niet eng of vreselijk pijnlijk, maar het is niet volledig pijnloos. Het is af en toe even snel op je tanden bijten, maar de handelingen gaan zo snel, voor je het weet ben je al klaar. Ik word vriendelijk gevraagd om op mijn te buik liggen, op mijn zij, ik krijg een kussen onder mijn  hoofd, kussen onder mijn schouder, dit is nodig om vanuit de juiste positie de wervels weer in de correcte positie te duwen. Na de behandeling voelt alles een beetje gevoelig, maar niet te geloven…ik voel me al na deze 1ste behandeling als herboren!  Mijn nek voelt zo soepel aan, ik draai met gemak met mijn hoofd van links naar rechts. In mijn hoofd voelde het voor de behandeling als een wattenbol, nu lijkt het wel alsof ik een nieuwe bril op heb. Alsof ik weer veel duidelijker kan zien, helder en niet duizelig. Ik kan weer normaal ademhalen! Een beha was voor mij echt een moeten geworden. Ik kreeg het er zo benauwd van, alsof ik ingesnoerd zat. Nu voelt het alsof er weer ruimte gecreëerd is, alsof ik veel meer lucht krijg. Deze 1ste behandeling voelt al als een complete bevrijding.

Ik spring nog net geen gat in de lucht, maar laat wel merken dat ik superblij en dankbaar ben. Na 3 weken en 5 behandelingen kan ik je vertellen dat ik overal van af ben. Geen hoofdpijn meer, geen nekpijn meer, geen rugpijn meer, geen brandende zenuwpijn meer. Ik ben niet meer duizelig, ik heb geen wattenbol gevoel in mijn hoofd. Ik heb geen ingesnoerd gevoel meer en ik kan voor mij gevoel veel beter ademhalen. Het lijkt in mijn hoofd ook allemaal weer helder te zijn.

Ik krijg nadrukkelijk het advies om voorlopig rustig aan te doen en geen zwaar tilwerk te doen. Je moet je lijf de tijd geven om zich te herstellen. Ik krijg ook goede til- en houdingsadviezen mee. Als je compleet pijnvrij wilt blijven, dan moet je je lichaam, je spieren en zenuwen de kans geven om te herstellen. Ook daarna is het van belang dat je bewust bent van je houding en bewegingen.

Hoe het nu met mij gaat

Ik ben nog steeds pijnvrij! Ik heb nooit meer die vreselijke pijnen gehad. Toch ga ik nu 1x per jaar of 2 jaar voor een onderhoudsbehandeling langs. In het leven gebeurt het uiteraard dat je iets zwaars tilt, misschien heb je wel een zwaar lichamelijk beroep of plof je zonder na te denken zo op de bank of in je auto. We staan er vaak niet bij stil, maar dat kan wel gevolgen hebben voor je wervels. Zo ben ik een keer van de trap gevallen, niks ernstigs maar het eerste wat ik dan doe is een afspraak maken voor een orthomanuele behandeling. Wat bleek, mijn stuitje en bilbotje waren verschoven en dit werd direct gecorrigeerd. Zo voorkom je problemen op de lange termijn.

Waar ik voorheen jarenlang elke week bij de fysiotherapeut of manueel therapeut kwam, hoef dit helemaal niet meer. Dat scheelt een hoop tijd en geld! In de jaren die volgde ben ik ook weleens bij Willem Sickesz en Lotus Sickesz, de kinderen van Dokter Maria Sickesz onder behandeling geweest. Allemaal zijn zij stuk voor stuk zeer vriendelijk en kundig in het uitvoeren van hun vak.

Het mooie van dit verhaal is dat het mij niet alleen lichamelijk heeft geholpen, maar ook geestelijk. Een foute wervelstand in de nek kan leiden tot psychische klachten, zoals depressie en angstklachten. Ik zal hier in de toekomst in een ander blog meer over uitweiden.

Dokter Maria Sickesz

Als laatst wil ik vanuit mijn dankbaarheid mijn blog aan Dokter Maria Sickesz opdragen. Zij is helaas in 2015 op 92-jarige leeftijd overleden. Deze vrouw heeft een methode ontwikkeld die niet alleen mijn leven, maar ook vele andere levens heeft veranderd. Daarvoor ben ik haar nog elke dag dankbaar. Ik ben blij dat niet alleen haar kinderen, maar vele andere therapeuten door heel Nederland deze methode tot uitvoer brengen, zodat er nog elke dag mensen van hun pijn worden afgeholpen.

Voor meer informatie
www.drsickesz.nl
www.omgned.nl

Kosten en vergoeding

Intake + 1ste behandeling:  105 euro
Vervolgbehandelingen: 95 euro

De orthomanuele behandelingen vallen onder de alternatieve geneeswijzen vanuit je aanvullende verzekering. Omdat dit niet vanuit je basisverzekering vergoedt wordt hoef je dus ook geen eigen risico te betalen. De meeste verzekeraars hebben wel als voorwaarde dat je therapeut aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging van artsen voor Orthomanuele Geneeskunde (NVOMG). www.nvomg.nl

Tagged: alternatieve geneeswijze, alternatieve geneeswijzen, angstklachten, behandeling, bekken, brandende pijn, den haag, depressie, Dokter Holan, duizelig, duizeligheid, fietsongeluk, fysiotherapeut, gewrichten, hoofdpijn, intake, lichaam, manueel therapeut, nekpijn, NVOMG, onderhoudsbehandeling, ongeluk, orthomanueel, orthomanueel therapeut, orthomanuele, orthomanuele geneeskunde, orthomanuele therapie, pijn, pijnklachten, pijnloos, pijnvrij, psychische klachten, rugpijn, sickesz, spieren, Statenlaan, vereniging, vergoeding, verzekering, wattenbol, wervel, wervelkolom, whiplash, zenuwpijn, zorgverzekeraar