Als een kind in een snoepwinkel stond ik een aantal weken geleden in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Nee, ik was daar niet om een roman of een thriller uit te zoeken om vervolgens hiermee op een avond op de bank te ploffen.

Ik sta op de vijfde verdieping tussen een selectie oude boeken. En blij dat ik daar onder andere het boek van de Britse psychiater en onderzoeker John Bowlby vind. Hij schreef in de jaren 50 en later de herdruk in 1968 het boek Moederlijke zorg en geestelijke gezondheid.

Deze psychiater en nog een aantal andere onderzoekers zoals de amerikaanse psychologe Mary Ainsworth hebben mij weer die extra kennis en bevestiging gegeven waarom de moederlijke rol en tegenwoordig uiteraard ook de vaderlijke rol van cruciaal belang is voor een goede geestelijke gezondheid van een kind.

Wie vindt een goede hechting tussen ouder en kind niet belangrijk? Ik denk dat we dat allemaal belangrijk vinden. Echter uit een metastudie onder 80 onderzoeken die gedaan is door van IJzendoorn, Schuengel en Bakermans-Kranenburg (1999) blijkt dat in gemiddelde gezinnen in Noord-Amerika 38% van de kinderen niet veilig gehecht is. Dit zijn geen precieze cijfers van Nederland, maar een “gewone” middenklasse gezin waar hier vanuit is gegaan kun je denk ik wel redelijk vergelijken met een gemiddeld gezin hier in Nederland. Ik schrok van dit percentage moet ik je eerlijk bekennen.

Hoewel het percentage bij andere milieus volgens de onderzoeken tweemaal  zo hoog kunnen zijn, hoef je bij een een onveilig gehecht kind niet gelijk te denken aan ernstige verwaarlozing en mishandeling. Er zijn meerdere factoren die voor een onveilige hechting kunnen zorgen en dat hoeft in de eerste plaats misschien niet eens ernstig te lijken.

In mijn boek “Ontspannen slapen voor nieuwetijdskinderen” die ik op dit moment aan het schrijven ben zal ik dieper ingaan op de hechting  en hechting in combinatie met slapen.

 

Tagged: geestelijke gezondheid, hechten, hechting, hechtingsproblemen, john bowbly, mary ainsworth, moederlijke zorg, nieuwetijdskinderen, slapen