Darmkrampjes is een ontzettende pijnlijke kwaal waar veel baby’s last van hebben. Al eerder schreef ik in mijn blog “Nooit meer darmkrampjes met probiotica” over mijn goede ervaring met probiotica bij Ryan.

Maar het kan zijn dat dit niet de oplossing is voor de darmkrampjes bij jouw kindje. Darmkrampjes kunnen namelijk voortkomen uit verschillende oorzaken, wat dus ook weer verschillende oplossingen vereist.

Oorzaken

Darmflora
Voordat een baby geboren wordt heeft het nog geen darmbacteriën. Een baby krijgt de eerste darmbacteriën mee van de moeder tijdens de bevalling. Als je zelf niet zo’n goede darmflora hebt, geef je dit dus ook mee aan je kindje.

Keizersnede
Is jouw kindje via een keizersnede ter wereld gekomen, dan heeft het  jouw vaginale- en darmbacteriën gemist, die hij juist nodig heeft om te starten met het opbouwen van een rijke darmflora.

Flesvoeding of de overgang van borstvoeding naar flesvoeding
Iedereen weet denk ik wel dat borstvoeding het beste is wat je kunt geven, maar niet alleen voor alle goede stoffen. Ook op deze manier krijgt je kindje namelijk bepaalde bacteriën mee die helpen bij de opbouw van de darmflora. Kinderen die borstvoeding krijgen bouwen een betere darmflora op. Flesvoeding is een stuk minder vriendelijk voor de kleine darmpjes die nog in ontwikkeling zijn. Dit komt door bepaalde onnatuurlijke toevoegingen en het ontbreken van bepaalde bacteriën.

Wervelblokkade
Een niet zo bekende oorzaak is een wervelblokkade. Tijdens de bevalling staat er een enorme druk op de baby waardoor de werveltjes van je kindje kunnen verschuiven. De kans op verschuivingen zijn nog groter bij een moeilijke bevalling, denk bijvoorbeeld aan een tangverlossing en een hele snelle of juist langzame bevalling. Hoe bijzonder het ook klinkt, maar een wervelblokkade in de nek kan darmkrampjes veroorzaken. Vanuit de nek komt een bepaalde zenuw die de darmen aanstuurt en als deze bekneld raakt door een wervelblokkade kan je baby darmkrampjes krijgen.

Koemelkallergie
Een allergie voor koemelk komt best vaak voor bij baby’s, houdt dit ook in gedachte als jouw kindje darmkrampjes heeft. Dit te testen door middel van bloedprikken heeft bij een baby nog niet echt zin. Allergietesten door middel van bloedprikken bij kinderen onder de 4 jaar zijn niet helemaal betrouwbaar. Heb jij jouw kindje wel al laten prikken en was de uitslag negatief? Dan kan het zijn dat je kindje toch wel degelijk een koemelkallergie heeft. Wat wel een betrouwbare test en niet pijnlijk is laat ik je in de onderstaande lijst van oplossingen zien.

Oplossingen

1.  Probiotica
Darmkrampjes kun je eventueel voorkomen door tijdens je zwangerschap zelf een goede probiotica te nemen. Daarnaast is probiotica sowieso aan te raden bij kindjes die via een keizersnede geboren zijn en bij kindjes die flesvoeding krijgen. Goede probiotica is bijvoorbeeld de Orthiflor Start van Orthica of Darmocare Infantis van Bonusan.

2. Osteopathie
Een osteopaat masseert met de handen de zenuwen vrij bij wervelblokkades, maar ook de organen worden soepeler gemaakt door middel van zachte handgrepen. Deze behandeling is pijnloos en kan zelfs ontspannend werken.

3. Chiropractie
De chiropractor maakt bij het behandelen van baby’s gebruik van een staafje waarmee een zacht tikje tegen de wervel wordt gegeven. Dit wordt de activatormethode genoemd. Wervelblokkades in de wervelkolom worden gecorrigeerd, waardoor de zenuwen weer vrijgemaakt worden. Deze behandeling is pijnloos

4. Orthomanuele therapie volgens de Sickesz methode
Ook een orthomanueel therapeut maakt blokkades in de wervelkolom en andere gewrichten ongedaan, waardoor zenuwen en organen vrij komen en beter kunnen functioneren. Bij deze methode wordt met de duimen en vingers elke wervel individueel in de correcte stand gezet. Deze behandeling kan wel gevoelig aanvoelen.

5. Borstvoeding
Borstvoeding is veel gezonder en vriendelijker dan flesvoeding. Geef je borstvoeding, maar heeft je baby toch darmkrampjes, let dan heel goed op je voedingsinname. Schrap eventueel koemelkproducten en geef ter ondersteuning probiotica gemengd door afgekolfde borstvoeding. Of neem zelf een probioticapoeder die je middels borstvoeding weer doorgeeft aan je kindje.

6. Geitenmelk
Als je baby flesvoeding krijgt en lijkt allergisch voor koemelk te zijn, stap dan over naar flesvoeding wat gebaseerd is op geitenmelk, zoals Nannycare. Ter ondersteuning kun je probiotica gebruiken. (let op! Kijk wel waar de probiotica op gekweekt is, het liefst dan op een lactosevrij-omgeving).

7. HIPP
Wees kritisch als het gaat om flesvoeding. Nutrilon is een bekend merk, maar er zijn ook andere merken die net even wat vriendelijker voor de darmpjes van je kind zijn. HIPP is bijvoorbeeld een merk die biologische ingrediënten bevat.

8. Homeopathie 
Een homeopaat kan zelfgemaakte homeopathische druppeltjes geven om darmkrampjes te verhelpen, bijvoorbeeld Chamomilla.

9. Bioresonantie
Bioresonantie werkt 2 kanten op. Het kan testen en behandelen tegelijkertijd. Het spoort verstoringen in het lijfje op en kan deze verstoringen herstellen. Aanvullend kunnen er nog homeopathische middelen of probiotica geadviseerd worden.

Tagged: activatormethode, baby, Bioresonantie, Bonusan, borstvoeding, chiropractie, chiropractor, darmbacterien, darmflora, darmkrampjes, darmocare infantis, flesvoeding, geitenmelk, HIPP, Homeopaat, keizersnede, keizersnee, koemelk, koemelkallergie, middel, Nannycare, natuurlijk, natuurlijke bevalling, nek, Nutrilon, oplossing, oplossingen, Orthica, Orthiflor start, orthomanuele therapie, osteopaat, osteopathie, pijn, probiotica, sickesz, tips, wervelblokkade, zenuw, zwangerschap